Stock to flow model Plan B uitgelegd

Het stock to flow model van plan B wordt steeds vaker genoemd als men het over bitcoin heeft. Wat is het stock to flow model precies en waarom is het belangrijk dat jij hier meer van weet. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Het verschil tussen fiat geld en bitcoin

Fiat geld versus bitcoin

Anders dan bijvoorbeeld de euro of de dollar is de hoeveelheid bitcoin beperkt. De uiteindelijke hoeveelheid bitcoin zal nooit meer worden dan exact 21 miljoen stuks.

Fiat geld is geld dat niet door goud of zilver gedekt wordt. De waarde van fiat geld is gebaseerd op vertrouwen.

Men vertrouwt erop dat de overheid of de banken ervoor zorgen dat het geld waardevast blijft.

Fiat geld zoals de dollar en de euro kan echter ongelimiteerd worden bijgedrukt. Overheden doen dat tegenwoordig dan ook volop.

Door al dat extra geld blijft de rente lekker laag. Zo hoeven overheden minder aan rente over hun enorme schulden te betalen. Ook is het bijdrukken van geld bedoeld om de economie te “stimuleren”. Bedrijven en particulieren kunnen hierdoor goedkoop lenen.

In Amerika kregen alle burgers zelf al twee maal gratis geld uitgekeerd van de overheid om de Coronacrisis door te komen.

Uiteindelijk zorgt het steeds maar bijdrukken van geld voor inflatie. Hierdoor verliest fiat geld steeds meer aan waarde.

Waarom is schaarste belangrijk

Schaarste is belangrijk want doordat iets schaars is kan het zijn waarde behouden.
Goud en zilver zijn bijvoorbeeld schaars. Jaarlijks komt er maar een kleine hoeveelheid aan goud en zilver bij ten opzichte van de totale hoeveelheid.

Fiat geld is niet schaars doordat het ongelimiteerd kan worden bijgedrukt. Het is hierdoor dus sterk onderhevig aan inflatie.

Bitcoin is ook schaars doordat er in totaal maar 21 miljoen stuks beschikbaar zullen komen. Bovendien is er om de vier jaar een “halving”.


Wat is een halving

Bitcoins worden gemined op het bitcoin blockchain netwerk. Ongeveer elke 10 minuten wordt er een nieuw block gemaakt. Dit block leverde in het begin van 2009 nog 50 bitcoins als beloning op.

Elke 210.000 blocks wordt het aantal nieuwe bitcoins als beloning echter gehalveerd. Dat is ruwweg om de 4 jaar.

Doordat de beloning na iedere halving met de helft verminderd wordt bitcoin steeds schaarser. De vraag naar bitcoin blijft echter gelijk of wordt zelfs groter.

Volgens het model van Plan B zorgt dit ervoor dat de prijs van bitcoin steeds hoger komt te liggen.


Wie is Plan B

Plan B

Plan B heeft er voor gekozen om anoniem te blijven. Zijn gezicht is dan ook nooit zichtbaar tijdens interviews.

Door deze interviews is wel bekend geworden dat hij werkzaam was als econometrist in de financiële wereld.


Ondertussen is Plan B gestopt bij zijn werkgever en is hij nu fulltime met bitcoin bezig. Op zijn twitteraccount 100trillionUSD kun je zijn tweets volgen.

Uit professionele interesse heeft hij indertijd zijn analyse tools ook losgelaten op bitcoin.

Zijn bevindingen heeft hij vervolgens verwerkt in een model. Dit model is gebaseerd op het verband tussen de schaarste van Bitcoin en de invloed hiervan op de prijs. Deze schaarste heeft alles te maken met de halving die ongeveer om de vier jaar plaatsvindt.


Wat wordt bedoeld met Stock to flow

De stock is de huidige totale hoeveelheid van bitcoin. Met de flow wordt de jaarlijkse hoeveelheid aan nieuwe bitcoin bedoeld.

Goud heeft een hoge stock to flow ratio. Er is circa 55 jaar nodig om evenveel goud te produceren als dat er nu in circulatie is.

De stock to flow ratio van bitcoin wordt steeds hoger doordat er om de vier jaar een halving plaatsvindt. Na een halving komt er namelijk steeds minder nieuwe bitcoin beschikbaar.Het Stock to flow model (S2F) van Plan B

Stock to flow model plan B (S2FX)

Het Cross Asset Model dat je hier boven ziet is het laatste model van Plan B.
Op de X-as worden de jaren weergeven sinds het ontstaan van bitcoin en op de Y-as staat de koers.

De stipjes geven de bitcoin slotkoers van iedere maand weer. Waarbij de kleur laat zien hoeveel maanden we verwijderd zijn van een nieuwe halving.

De dikke witte lijn is de verwachte marktwaarde van bitcoin. Deze lijn komt na iedere halving, circa om de vier jaar, weer hoger te liggen.Fasen Bitcoin

Dit Cross Asset stock to flow model is een vervolg op het oorspronkelijke model van Plan B. In dit nieuwe model onderkent hij dat Bitcoin diverse fasen doorgaat.

  • Fase 1: Proof of concept. De begintijd van bitcoin waarin het alleen nog in kleine kring bekend is en gebruikt wordt.

  • Fase 2: Bitcoin kan gebruikt worden als betaalmiddel. Hierbij is 1 bitcoin ongeveer gelijk aan 1 Amerikaanse dollar geworden.

  • Fase 3: Bitcoin als E-Gold. Deze fase ging in toen bitcoin ongeveer evenveel waard was geworden als 1 ounce aan goud. Dit gebeurde na de eerste halving van bitcoin.

  • Fase 4: Bitcoin wordt gezien als een echte financiële asset. Dit vond plaats na de tweede halving in 2020. Dagelijkse transacties van een miljard dollar zijn niet meer vreemd.

    Door in het model ook vergelijkingen met goud en zilver op te nemen wordt het een Cross Asset model.

Koersverwachtingen

Volgens het stock to flow model ligt het volgende koersbedrag van bitcoin ruim boven de 100.000 dollar. Plan B heeft het zelf over ongeveer 288.000 dollar in de volgende fase.

Dat zijn zeer interessante bedragen natuurlijk, waarvan iedere bitcoin belegger enthousiast wordt. Lees hier onze review over Bitvavo. Bij Bitvavo kun je zelf eenvoudig en snel bitcoin kopen.

Tot nu toe volgt bitcoin vrij nauwkeurig het model van Plan B, maar resultaten uit het verleden bieden uiteraard geen garantie voor de toekomst.

Een verdere regulering van bitcoin door overheden kan wellicht een rem op de koers zetten. En zo kunnen er zich wel meer onvoorziene omstandigheden voordoen. Beleg dus alleen wat je kunt missen en doe altijd je eigen onderzoek.

Wil je meer weten over hoe je het best met bitcoin en andere crypto aan de slag kunt gaan? Probeer dan de Crypto MasterClass van Derek Westra & Patrick Suiker. Crypto Masterclass biedt als kennismaking nu een gratis 1,5 uur duurde bitcoin training aan.


Ja, ik wil graag een gratis Bitcoin training!


De Crypto Masterclass is de training op het gebied van Crypto in Nederland. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe ook jij kunt beginnen met investeren en traden in cryptomunten!