Waarom Dollar Cost Averaging (DCA) gebruiken?

Het is altijd lastig om te bepalen wat nu het juiste moment is om je bitcoins te kopen.
Want je wilt natuurlijk je bitcoins voor een zo’n goed mogelijke prijs kopen.

Het kiezen van het juiste aankoopmoment is lastig omdat de koers van bitcoin volatiel kan zijn. De koers kan namelijk hard omhoog gaan maar hij kan daarna ook weer heel sterk dalen.

Bitcoin tussen 2 vingers

In dit korte artikel bespreken we een goede strategie om je bitcoins te kopen.

Het is een strategie die we zelf ook gebruiken en een hele boel stress voorkomt. De naam van deze strategie is “dollar cost averaging”.


Wat is Dollar Cost Averaging precies?

Bij DCA koop je bitcoin met regelmatige tussenpozen van bijvoorbeeld een maand. Je koopt dus niet gelijk voor een heel groot bedrag aan bitcoin in een keer.

Door met regelmatige tussenpozen bitcoin te kopen verklein je namelijk de kans dat je bitcoin hebt gekocht toen de prijs ongunstig was.

De ene maand koop je bitcoin voor een wellicht hoge prijs, maar op andere maanden koop je weer bitcoin bij voor een lagere prijs. Uiteindelijk kom je op het eind van het jaar uit op een gemiddelde aanschafprijs van je bitcoin.

Door maandelijks voor een vast bedrag te kopen zorg je voor structuur in je belegging. Hierdoor heb je ook minder last van emotie, want je hoeft jezelf minder druk te maken te maken over een sterk stijgende of dalende koers.

Rekenvoorbeelden van DCA

De site dcabtc.com heeft een handige calculator waar je zelf kunt berekenen wat je eindbedrag zou zijn geweest bij het gebruiken van DCA.

Zo zou bij het maandelijks inleggen, vanaf mei 2018, van 100 dollar aan bitcoin je eindbedrag na 3 jaar 26.335 dollar geweest zijn. Nu is dat uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar het geeft een idee van wat er mogelijk is met DCA.

Waar kun je Bitcoins kopen?

Zelf leggen we iedere maand een vast bedrag in via Bitvavo. Het kopen van bitcoins gaat hier eenvoudig en snel. Bovendien is Bitvavo een betrouwbaar bedrijf met de goedkoopste tarieven van Nederland.